Самолет на "Мианмар нешънъл еърлайнс" кацна аварийно на международното летище в Мандалай само със заден колесник, тъй като предният не се отвори, предадоха световни агенции, цитирани от БТА.

Няма пострадали. На борда е имало 82-ама пътници и седемчленен екипаж. Полет UB103 е летял от от Янгон до Мандалай, старата столица на Мианмар.

Произведеният в Бразилия самолет "Ебраер 190-LR”  е допрял пистата първо със задния си колесник, след което носът му се е наклонил напред и така се е влачил, докато спре, хвърляйки искри.

Пилотът е уведомил още във въздуха контролната кула за проблема с предното шаси. Преди да предприеме аварийното кацане, капитанът  е извършил процедурата за опразване на резервоарите с цел олекотяване на машината. 

Публикувано в социалните мрежи видео показва бързата и преминаваща в ред евакуация на хората от салона. Виждат се пътници, които се отдалечават от самолета, като някои от тях се усмихват.

Пилотът Мят Мое Аун бе обявен за герой в социалните мрежи. Появиха се снимка как се ръкува на пистата с главния министър на региона на Мандалай. 

Подобни аварийни приземявания "по корем" са много рисковани, но не са рядкост. Те се дължат на човешка грешка (пилотът не отваря навреме колесника) или на техническа неизправност.