35 души са задържани по време на протестите във Франция, а 8 са пострадали, по информация на Франс прес. Около 81 000 души са участвали в демонстрации в цялата страна, включително осем хиляди в Париж.

Сблъсъците поставят в изключително деликатна позиция и протестиращите и управляващите. Протестите ведемо навлизат в нова фаза, защото лидери на крайни политически формации открито участваха в шествието на надпартийните до сега жълти жилетки. Радикални елементи успяха да се влеят в протестите. Не е ясно какво действие от страна на управляващите би спряло протестите.

Френската полиция прибягна до сълзотворен газ и водни оръдия, за да разпръсне поредния масов протест в Париж срещу нарастващите цени на горивата и срещу икономическата политика на президента Еманюел Макрон.

Вторият уикенд с протести на „жълтите жилетки” предизвика хаос и улични безредици из цяла Франция.

Няколкостотин демонстранти се събраха на централния булевард „Шанз Елизе” с намерение да се отправят към Елисейския дворец - официалното седалище на президента, но бяха пресрещнати от полицията.

Колоната, набъбнала до около 5000 души, се отправи към Триумфалната арка, но полицейските кордони отново  застанаха на пътя й. Тогава тълпата тръгна обратно към площад „Конкорд”, където по-рано им беше категорично отказано до проведат митинга си.

Снимка: Reuters

Полицаите известно време сдържаха протестната колона, но после бяха принудени да я изтласкат към средата на „Шанз Елизе”, използвайки гранати със сълзотворен газ. Демонстрантите се опитаха да завият по две улици, водещи към Елисейския дворец, но и това не им бе позволено.

Според префектурата до днешните сблъсъци се стигнало заради присъствието в челото на колоната на протестиращите на стотина души от крайната десница, които провокирали пазителите на реда, опитвайки се да съборят огражденията.

Снимка: Reuters

Властите още вчера съобщиха, че в центъра на Париж са мобилизирани около 3000 полицаи, които да не допуснат ексцесии.