Сълзотворен газ и пушек от димки се носят и днес във въздуха на гръцко-турската граница, съобщава Ройтерс.

Гранатите идват от турска територия и са изстрелвани към гръцката полиция близо до граничния пункт „Кастаниес“. Гръцките сили на реда също отговариха със сълзотворен газ.

По информация на агенцията за последните 24 часа са засечени над 1200 опита за прекосяване на гръцката граница и са арестувани 27 души. 

Снимка: Ройтерс

В днешно изявление на гръцкото правителство се посочва, че около 600 души, подпомагани от турската армия и военна полиция, са хвърляли гранати със сълзотворен газ към гръцка територия. Запалени са били огньове в опит да се повреди оградата.

Снимка: Ройтерс

Турският президент Реджеп Ердоган е наредил на бреговата охрана да не позволява на мигрантите да прекосяват Егейско море, защото това е опасно за тях, съобщиха от службата. Ердоган ще посети Брюксел на 9 март, на фона на изострящата се криза с мигрантите.

Хиляди мигранти опитват да влязат в членката на ЕС Гърция, след като Турция обяви на 28 февруари, че няма да задържа повече мигрантите на своя територия, както се бе съгласила през 2016 г. в замяна на милиарди евро помощ от ЕС.

Снимка: Ройтерс

През последната седмица гръцките власти са осуетили над 38 000 опита за нелегално преминаване на границата и са арестували 268 души, като само четири процента от тях са сирийци.

Снимка: Ройтерс

Турският президент Реджеп Ердоган е инструктирал турските власти да не позволяват на мигрантите да тръгват с лодки през Егейско море, за да се избегнат "човешки трагедии".