Нова политическа страница в Италия. Дясната коалиция, начело с крайнодясната "Италиански братя" на Джорджа Мелони, спечели убедителна победа на парламентарните избори.

За първи път в историята жена и за първи път политик с пост-фашистки корени е вероятният кандидат за министър-председател на страната.

“Италиански братя” водят в резултата с над 26%. Хибридната система на гласуване и високият изборен резултат осигуряват на дясната коалиция мнозинство в парламента, като по първоначални изчисления ще разполага с над 225 места.

Дори ако се обедини, разпокъсаната левица няма да успее да събере мнозинство в бъдещия парламент.

Пред репортери след края на вота снощи Джорджа Мелони обеща, че водената от нейната партия коалиция, няма да  предаде доверието на италианците.

„Това със сигурност за много хора е нощ на гордост, на разплата, със сигурност нощ на сълзи, прегръдки, мечти и спомени“, обяви тя.

Италия регистрира и най-ниската си избирателна активност в историята.

През последните месеци Мелони смекчи антиевропейската си риторика и се опита да се разграничи от спорното си минало на поддръжник на фашистката идеология. Но остана остър критик на миграцията и ще управлява заедно с ''Лига" на Матео Салвини  и консервативната партия "Напред, Италия"' на Силвио Берлускони - и двете формации имат близки връзки с Русия.