Само ден, след като отрязаха достъпа на "Хуауей" до редица услуги на "Гугъл", Съединените щати смекчиха някои от ограниченията срещу китайската компания, информира "Ройтерс".

Американското търговско министерство създаде временен общ лиценз, с който възстановява възможността на "Хуауей" да поддържа съществуващите мрежи и да предлага актуализации на софтуера на съществуващите мобилни устройства на компанията.

Мярката ще е в сила 90 дни и се предприема за удобство на клиентите. След изтичане на гратисния период, Министерството на търговията в САЩ ще прецени дали е необходимо удължаване.

Най-големият производител на телекомуникационно оборудване в света, все още няма право да купува американски части и компоненти. Правителството на САЩ обявиха, че са наложили ограничения заради участието на "Хуауей" в дейности, противоречащи на националната сигурност.

Временният лиценз цели още да даде възможност на телекомуникационните оператори, които разчитат на оборудване от "Хуауей", да намерят нови производители на части.

Основателят на "Хуауей" Рен Женгфей от своя страна увери, че компанията може да създаде свои собствени чипове и "не може да бъде изолирана" от света. Той добави, че Щатите „подценяват” силата на телекомуникационния гигант.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!