Броени часове, след като в световните медии излезе информацията, че китайският телекомуникационен гигант „Хуауей” губи достъпа до основни части от операционната система, която използват смартфоните му, от компанията излязоха с официална позиция по повод решението на „Гугъл” да ги остави без лиценз за „Андроид”.

Съобщението от Пекин е с изключително премерен език, като в него се подчертава, че собствениците на наличните в момента устройства няма да бъдат засегнати от мярката, която е пореден епизод в търговската война между САЩ и Китай – факт, потвърден и от представители на „Гугъл”. Под въпрос са моделите, които предстои да излязат на пазара.

„Хуауей” има значителен принос за развитието и ръста на „Андроид” по света. Като един от глобалните партньори на „Андроид”, ние работихме с тяхната платформа с отворен код, за да създадем екосистема, която е в полза и на потребителите, и на индустрията (…) Ще продължим да изграждаме безопасна и устойчива софтуерна екосистема с цел да предоставим най-доброто потребителско изживяване в глобален мащаб”, посочват от технологичната компания в позицията, изпратена и до bTV.

Позицията съдържа ясен намек, че „Хуауей” ще продължат да използват отворената част от „Андроид”, за която не се изисква лиценз от „Гугъл” и която не съдържа както приложенията на американската компания (YouTube, Gmail и т.н.), така и няма достъп до най-големия магазин за приложения (Play Store). Как китайците ще компенсират тези липси в битката за потребители и дали ще им се наложи въобще (или ще се стигне до компромисен вариант между Пекин и Вашингтон) – тепърва ще разберем.