Бившият френски президент Никола Саркози се яви днес на съдебно заседание по дело за незаконно финансиране на кампанията за преизбирането му през 2012 г., предадоха „Франс прес“ и „Асошиейтед прес“.

Той е обвинен, че е похарчил почти двойно повече средства от позволения от закона максимум от 22,5 млн. евро. Според разследващите за кампанията на Саркози през 2012 г. са били похарчени най-малко 42,8 млн. евро.

На президентските избори през 2012 г. Саркози бе победен от кандидата на социалистите Франсоа Оланд.

Делото започна на 20 май, а целта му е да се установи дали Саркози е знаел за системата с фалшиви фактури, използвана за прикриване на твърде големите харчове.

"Пред вас стои човек, посветил 40 г. от живота си на политиката", заяви бившият президент пред съда и изтъкна, че от средата на февруари 2012 г. до май 2012 г. е участвал в над 40 предизборни прояви и през същия период е давал интервюта за вестници и е участвал в телевизионни предавания.

Саркози подчерта, че е ръководил политически ръководство на кампанията си, но не се е занимавал с организационни и логистични детайли. Той бе категоричен, че никога не е давал директни разпореждания на агенцията, организирала предизборните му прояви, това е правел екипът му.

Бившият френски президент отрече също така предизборната му кампания да е била по-мащабна от тази през 2007 г., довела до избирането му за президент на Франция.

До момента обаче няма доказателства срещу Саркози. Съдебните заседания по делото ще продължат до 22 юни. Очаква се съдът да постанови решение на по-късна дата.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!