Паметта на легендарната съдия Рут Бадер Гинсбърг ще бъде почетена в Капитолия – дом на главния законодателен орган в САЩ. Така тя ще се превърне в първата жена, на която е оказана подобна чест.

Съдия Гинсбърг от Върховния съд на САЩ почина на 87-годишна възраст от рак на панкреаса на 18 септември.

Снимка: EPA

В сряда ковчегът ѝ беше изнесен пред сградата на съда за последно „сбогом“, което да бъде съобразено и с противоепидемичните мерки. Заради хилядите граждани, които се стекоха, за да се поклонят пред паметта ѝ и да положат цветя, публичното поклонение беше удължено с ден.

Официалното поклонение в Капитолия във Вашингтон ще бъде по-късно днес. Първото подобно почитане на високопоставени личности е било през 1852 г., но досега не е било организирано за друга жена в историята на САЩ. Въпреки важността на събитието, то ще бъде проведено в тесен кръг и само с покани заради пандемията на коронавируса.

Погребението ще бъде следващата седмица в Национално гробище „Арлингтън“.

Борбата за поста на легендарната Гинсбърг

След 27 години като член на най-висшата съдебна инстанция на Съединените щати, съдия Рут Гинсбърг ще бъде запомнена като икона на американските либерали и защитничка на правата на жените.

Освободената позиция във Върховния съд се превърна в главна тема на битката за президентското място между Доналд Тръмп и Джо Байдън. Според републиканците заместникът трябва да бъде номиниран преди изборите на 3 ноември, като настоящият президент се очаква да обяви номинациите си в деня след погребението.

Снимка: EPA

Демократите пък защитават позицията, че победителят в предстоящите избори трябва започне процедурата по избора на следващия член в Съда на 9-те.

Ако Доналд Тръмп спечели втори мандат и назначи свой съдия, Върховният съд на САЩ ще е с мнозинство 6-3 на консерваторите.

Снимка: EPA

В последните дни на живота си съдия Гинсбърг е предала последното си желание на внучката си: „Най-горещото ми желание е да не бъда заменена докато нов президент не бъде официално въведен в длъжност.“  

Предстои да стане ясно дали искането ѝ ще бъде уважено.