Федерален съдия временно спря забраната за сваляне на китайската видео платформа „ТикТок“ от магазините за приложения на „Андроид“ и „Епъл“ в САЩ. Тя трябваше да влезе в сила в 23:59 вашингтонско време в неделя.

След изслушване през уикенда, съдия Карл Никълс от Вашингтон осигури предварителното съдебно разпореждане, което ще даде още време на китайския разработчик ByteDance да достигне споразумение за прехвърлянето на собствеността на приложението.

Условието на Доналд Тръмп беше програмата да бъде закупена от американска компания. След отпадането на „Майкрософт“ от надпреварата, основните американски претенденти са „Оракъл“ и търговската верига „Уолмарт“. Въпреки това техните оферти не задоволиха напълно основните изисквания, след като сделката между китайците и софтуерния гигант се основава на техническо партньорство.

Блокирането на забраната е само временно. Съдия Никълс е отказал да осигури съдебно решение за отделна серия от ограничения, насрочена за 12 ноември. Тя цели да постави нови пречки пред използването на „ТикТок“ в Съединените щати.

Приложението се озова в центъра на нарастващия конфликт между Вашингтон и САЩ, след като Доналд Тръмп издаде указ за спирането на социалната мрежа в началото на август. Неговият аргумент беше, че тя е заплаха за националната сигурност и застрашава личните данни на милиони американски потребители.

Въпреки категоричната позиция на Тръмп, от китайското видео приложение заведоха дело срещу указа му.

„Доволни сме, че съдът се съгласи с нашите правни аргументи и издаде съдебно разпореждане, което предотвратява забраната на приложението „ТикТок“. Ще продължим да защитаваме нашите права за благото на нашата общност и служители. В същото време, ще поддържаме настоящия диалог с правителството да превърнем нашето предложение, което президентът одобри предварително, в споразумение“, заявиха от „ТикТок“ в изявление.

От държавната администрация гарантират, че ще спазят съдебното решение, но възнамеряват да защитават указа и предизвикателствата, срещу които се изравя той.