Американският технологичен гигант „Майкрософт“ отпадна от наддаването за китайската видеоплатформа „ТикТок“ ден преди крайния срок, когато Доналд Тръмп обеща да забрани приложението, ако то не е сменило собственика си.

Основният претендент в преговорите за социалната мрежа в САЩ остава софтуерният доставчик за предприятия „Оракъл“.

„Майкрософт“ обяви, че офертата им е била отхвърлена от китайския разработчик ByteDance в официална блог публикация.

„Уверени сме, че нашето предложение щеше да бъде добро за потребителите на „ТикТик“, както и за защитаването на интересите на националната сигурност“, заявиха от компанията.

Преговорите между „Майкрософт“ и китайския разработчик ByteDance станаха официални в началото на август - два дни след като президентът Тръмп обяви, че ще забрани популярното китайско мобилно приложение на 15 септември.

Неговото условие за спасяване на бизнеса в САЩ беше то да стане собственост на американска компания най-късно до 20 септември.

Притесненията на Вашингтон са, че сега чрез социалната мрежа Пекин има достъп до лична информация на граждани на САЩ и може да налага цензура на критици на правителството.

След отпадането на основния претендент „Оракъл“ са сключили предварително техническо партньорство с китайските разработчици, според запознати  източници, цитирани от „Файненшъл таймс“.

Според тяхната оферта обаче те няма да закупят видеоплатформата, а ще участват в съвместно управление, при което ще бъдат използвани техни облачните технологии и хардуер.

Все още не е ясно дали подобни условия по сделката ще бъдат достатъчни за администрацията на Тръмп, която настоява за ограничаването на китайското управление над алгоритъма на „ТикTок“.

„Сделка, при която „Оракъл“ поема хостинга без алгоритъма и сериозни операционни промени, няма да адресира нито едно от основателните притеснения за „ТикТок“ и ако Белият дом приеме подобна сделка, ще покаже, че всички тези действия са били чиста измама“, коментира в „Туитър“ бившият главен отговорник за сигурността на „Фейсбук“ Алекс Стеймос. 

Въпреки това основателят на „Оракъл“ Лари Елисън е един от малкото в Силициевата долина, който публично е заявил подкрепата си за президента Тръмп. Според анализатори това може да повлияе на шансовете за успех на сделката.