Започва делото за ликвидацията на застрахователя „Олимпик”. Процесът ще се гледа от съда в кипърската столица - Никозия.

Отнемането на лиценза на Застрахователната компания от кипърския надзор засегна 200 хиляди българи и около 10 хиляди кипърци.

Очаква се днес съдът да назначи за постоянен ликвидатор Павлос Накузи.

Властите в Кипър категорично отказаха да отговарят на въпроси как се е стигнало до фалита на компанията.

bTV разполага с документ от сметната палата, според който още през 2015 г. одиторите са предупредили застрахователния надзор в Кипър, че „Олимпик” може да се изправи пред сериозни финансови проблеми.

Под въпрос е Надзорът предприел ли е мерки и какви. След това „Олимпик” е продадена на „Хиспакол”, зад която стои испанския гражданин Диего Гонзалес Алонсо. За нето пък са предупреждавали испанските власти. Без оттовор остава и въпроса защо Службата за надзор на застрахователните компании в Кипър е допуснала продажбата.

Журналистът от вестник „Политис” – Михалис Теодороу, който разследва казуса „Олимпик” е категоричен, че Надзорът в Кипър има сериозни пропуски.

„Ликвидаторът, който сега управлява компанията, беше посочен от Виктория Натар, която ръководи Надзора над застрахователите. Така някой, който не иска да се разкрие какво всъщвост се случва с „Олимпик” плодължава да я управлява”, заяви Михалис Теодороу.