Международният наказателен съд в Хага издаде заповед за арест на бившия руски министър на отбраната Сергей Шойгу, както и на висшия руски генерал Валерий Герасимов, който е началник на Генералния щаб.

Те ще бъдат съдени за предполагаеми военни престъпления в Украйна, предадоха световните агенции.

Съдиите считат, че „има разумни основания да се смята, че двамата са отговорни за ракетните удари, извършени от руските въоръжени сили срещу украинската електрическа инфраструктура“ от 10 октомври 2022 г. до 9 март 2023 г.

„През този период руските въоръжени сили нанесоха голям брой удари срещу множество електроцентрали и подстанции на много места в Украйна“, добави съдът в Хага.

Припомняме, че в средата на май тази година руският президент Владимир Путин смени Сергей Шойгу с Андрей Белоусов. Въпреки това обаче Шойгу остана едни от най-близките му хора и пое функциите на секретар на Съвета по сигурност на Руската федерация.

 

Рокадата дава на Сергей Шойгу позиция, която технически се счита за по-високопоставена от тази на министър на отбраната, осигурявайки приемственост и спасявайки имиджа му, въпреки многото критики, коментираха тогава световните агенции.

Агенция Ройтерс представя и някои основни факти за Сергей Шойгу и Валерий Герасимов:

  • 69-годишният Шойгу беше министър на отбраната на Русия от 2012 г. до май тази година, когато президентът Владимир Путин неочаквано го отстрани от поста и го назначи за секретар на националния Съвет за сигурност.
  • 68-годишният Герасимов е началник на гереналния щаб на руските въоръжени сили от 2012 г. и е главнокомандващ т. нар. специална военна операция на Русия в Украйна.
  • Двамата бяха подложени на остри критики от влиятелни руски военни блогъри заради неизпълнението на цели на руската армия през първата година от войната в Украйна, белязана от поредица от руски неуспехи и отстъпления на бойното поле.
  • Наемническият лидер Евгений Пригожин засипа двамата с обиди в поредица от видеообръщения, като ги обвини в саботиране на военните действия и в лишаване на бойците на частната му военна компания "Вагнер" от боеприпаси. Пригожин вдигна бунт срещу Шойгу и Герасимов през юни миналата година. Той обаче приключи бързо, като имаше обратен ефект - укрепи позициите на двамата висши военни. Президентът Владимир Путин така и не се огъна под исканията на разбунтувалите се да уволни Шойгу и Герасимов.
  • Шойгу се славеше като личен близък приятел на Путин, като е прекарвал ваканции заедно с него в горите и планините на родния си Сибир, където двамата бяха снимани заедно, голи до кръста, по време на лов и на риболов. Позициите му обаче бяха сериозно разклатени от ареста на един от заместниците му през април тази година в рамките на голям корупционен скандал. Аферата се разрасна оттогава, като бяха извършени още арести в министерството на отбраната и в генералния щаб.
  • Герасимов запази поста си, но изглежда уязвим, тъй като неговият заместник начело на генералния щаб е един от арестуваните, срещу които се води разследване. Ситуацията с руските войски на бойното поле обаче се подобри в последните месеци след няколко последователни териториални завоевания. Началник на генералния щаб е най-високият пост във въоръжените сили след президента, който е върховен главнокомандващ, и министъра на отбраната. На заемащия тази длъжност се полага едно от трите "ядрени куфарчета", твърдят западни военни анализатори.