Московски съд постанови Алексей Навални да остане зад решетките за месец. Присъдата идва 5 месеца след опита за отравяне на изявения опозиционер.

Алексей Навални беше хоспитализиран в град Омск на 20 август миналата година, след внезапно прилошаване на борда на самолет за Москва.

На 22 август е откаран със специален самолет в Германия, където е настанен за лечение в берлинска клиника. 

Два дни по-късно германските лекари и експерти обявяват, че в организма му са открити токсични вещества – най-вероятно след опит за умишлено отравяне. 

На 29 декември руските съдебни власти обявиха Навални за издирване, заради нарушаване режима на пробация по условна присъда за финансови измами. 

При завръщането си снощи от Германия опозиционерът беше арестуван на летището и отведен в районното управление на полицията. 

Стотици привърженици на опозицията изразиха подкрепата си за Навални пред полицейското управление. 

Навални изтърпява условна присъда по дело от 2012 година по търговско дело за ощетяване в големи размери на представител на френска козметична компания. Прокуратурата иска 30 дни затвор за нарушаване на пробацията, а съдът може превърне условната присъда в ефективна 3 години и половина затвор.    

Европейският съюз, Съединените щати и много други страни намират мотиви за политическа разправа с опозиционера и призоваваха Москва да освободи Алексей Навални. 

И премирът Бойко Борисов коментира задържането на руския опозиционен лидер във Фейсбук.

"Арестът а Алексей Навални след пристигането му в Русия нарушава неговите права и застрашава сигурността му. В днешния демократичен свят е изключително важно да не бъде заглушаван гласът на опозицията", посочва премиерът.