Европейската комисия загуби съдебната битка да принуди „АстраЗенека“ да ускори доставките на своята COVID ваксина или да плати солени глоби, пише „Файненшъл Таймс“.

Решението е на първоинстанционен съд в Брюксел.

Компанията трябваше да доставки до 300 млн. дози на ЕС през първото полугодие, но прогнозата се сви до едва 100 млн. заради производствени проблеми. Брюксел настояваше за 120 млн. дози и 10 евро наказание за всяка недоставена, т.е. потенциално милиарди при неизпълнение.

Според „АстраЗенека“, обаче, съдебното решение изисква само да доставят до септември 10 млн. дози над вече наличните – тоест общо 80 млн. Това може да стане още до края на месеца, твърдят от компанията.

В съдебното решение се посочва, че фармацевтичният гигант не е направил „всичко по силите си“, за да изпълни договора. Затова и от ЕК посочват, че отсъждането затвърждава правотата им.

„АстраЗенека“ не изпълниха ангажиментите, заложени в договора, хубаво е, че това беше доказано от независим съдия“, подчерта председателят на комисията Урсула фон дер Лайен. Според „Ройтерс“ позицията на Брюксел е, че решението ще накара „АстраЗенека“ да използва производствените си мощности във Великобритания, за които до момента твърдеше, че имат да изпълняват ангажименти към пазара на Обединеното кралство.

Междувременно ЕК заведе и ново дело – за претърпени щети от забавянето на доставките.