Два дни след мощното земетресението с магнитуд 7,2 в Тайван, което разтърси острова и уби 12 души, а стотици останаха блокирани в национален парк, започна разрушаването на наклонена сграда в Хуалиен.

Багери счупиха прозорците на засегнатата от земетресението сграда "Уран" при започването на демонтажните дейности, пише Ройтерс.

Планината в близост до мястото на събарянето също беше засегната от свлачище, причинено от земетресението.

Пожарната служба на Тайван съобщи, че там са открити две тела, а броят на все още безследно изчезналите хора е 18, включително трима чужденци.

Спасителите потвърдиха, че около 400 души, откъснати от луксозен хотел в национален парк в Хуалиен, са в безопасност, а хеликоптери извеждат ранените и доставят провизии.

Междувременно спасители достигнаха до хора, блокирани в тунел, дни след мощното земетресение от 7,2 по Рихтер в Тайван. Оцелелите са евакуирани и настанени в специализиран център.

Около 50 вторични труса разтърсиха района през изминалата нощ. В четвъртък земетресение с магнитуд 5,1 беше регистрирано край бреговете на Тайван, съобщи от Европейско-средиземноморският сеизмологичен център. Епицентърът е бил на дълбочина 10 км и на 25 км северно от град Хуалиен, с около 350 000 души население. 

Няма данни за жертви или щети. Не е обявена опасност от поява на високи вълни цунами.

На 3 април сутринта Тайван беше ударен от най-силното земетресение от 25 години. Трусове с магнитуд 7,2 в окръг Хуалиен бяха усетени на целия остров. Според сеизмолозите епицентърът е бил край източното крайбрежие на Тайван, на 25 км югоизточно от град Хуалиен. Земетресението беше ясно усетено в провинциите Фуцзян и Цзянси в Източен Китай.