Земетресение с магнитуд 7,2 по скалата на Рихтер разтърси Тайван в сряда. Девет души са загинали, а десетки са ранени. Издадено бе предупреждение за цунами за Южна Япония и Филипините.

Снимка: Reuters

Трусът е най-силният, ударил острова от поне 25 години насам, предава Ройтерс. Епицентърът е бил в планинския кръг Хуалиен на дълбочина 15,5 км.

Повече от 50 са ранените в този район. Пожарната служба на Тайван съобщи, че един от загиналите вероятно е бил смачкан до смърт от падащи камъни.

Най-малко 26 сгради са се срутили, повече от половината в Хуалиен, като около 20 души са блокирани. Спасителната работа продължава.

Снимка: Reuters

Тайванските телевизионни станции показаха кадри на разрушени сгради. Земетресението е ударило крайбрежието около 8 часа сутринта, докато хората са отивали на работа и училище. Започнала е евакуация от домовете и училищата.

„Беше много силно. Имаше чувството, че къщата ще се събори“, каза 60-годишният служител в болницата в Тайпе Чанг Ю-Лин.

Японската метеорологична агенция съобщи, че няколко малки вълни цунами са достигнали части от южната префектура Окинава и по-късно понижи предишното предупреждение за цунами до препоръчително.

Снимка: Reuters

Филипинската сеизмологична агенция също издаде предупреждение за жителите в крайбрежните райони на няколко провинции, призовавайки ги да се евакуират на по-високи места.

Тайван също издаде предупреждение за цунами, но не съобщи за щети. По-късно от Тихоокеанския център в Хавай казаха, че рискът от разрушителни вълни е преминал.

Досега са регистрирани повече от 25 вторични труса, според централната метеорологична администрация на Тайван. Трусовете все още могат да се усетят в Тайпе, каза свидетел на Ройтерс.

Снимка: Reuters

Китайските държавни медии съобщиха, че земетресението е било усетено в китайската провинция Фудзиен, а според друг свидетел на Ройтерс – и в Шанхай.

Градската управа на Тайпе заяви, че не е получила никакви съобщения за големи щети. Според електрическия оператор Taipower обаче повече от 87 000 домакинства в Тайван все още са без ток. Двете атомни електроцентрали на Тайван не са били засегнати от земетресението.

Движението на влаковете беше преустановено на целия остров с население от 23 милиона души, както и на метрото в Тайпе, където новопостроена надземна линия частично се отдели. Видео на очевидец, направено от движещ се влак, запечата свлачището в щата Хуалиен, предизвиквано от труса. 

Земетресението е най-голямото, ударило острова от 1999 г., когато трус с магнитуд 7,6 уби около 2400 души и разруши или повреди 50 000 сгради. 

Япония заяви готовност да предостави всякаква необходима помощ на Тайван.