Бившият грузински президент Михаил Саакашвили е преместен в интензивното отделение на клиниката, в която се лекува. По-рано днес са му направили кръвопреливания.

Според източници, близки до него, здравословното му състояние е на границата на критичното, а през нощта е загубил съзнание, съобщават местните медии.

Според директора на лечебното заведение състоянието на Саакашвили е състояние, а направеният му PCR тест е дал отрицателен резултат. Това означава, че той вече се е възстановил от COVID-19, от който боледуваше по-рано.

По-рано експерти откриха тежки метали в тялото на Саакашвили, включително следи от живак. Според тях политикът е диагностициран с 10 диагнози, които са несъвместими с лишаване от свобода.

От грузинското министерство на правосъдието съобщават днес, че тестовете, взети от Саакашвили, са показали липса на отровни вещества.

А грузинските власти твърдят, че бившият президент симулира лошо здравословно състояние.

Градският съд на Тбилиси разглежда молбата на защитата за освобождаване на Саакашвили по здравословни причини от декември миналата година.

Лекарите и експертите, които се явяват като свидетели по време на изслушванията, съобщават, че бившият президент страда от множество заболявания и е в изключително лошо здравословно състояние. 

Саакашвили е президент на Грузия от 2004 до 2013 г. и е основател на основната опозиционна партия Обединено национално движение. Дълги години той живя в изгнание, но се завърна в родината си през 2021 г. и веднага беше задържан.

Срещу него тече дело по обвинения за злоупотреба с власт при разпръскване на митинг през ноември 2007 г.

Малко след като процесът срещу него започна, той обяви гладна стачка, а заради влошеното му здраве беше преместен в държавна болница.