Никога не се издигате толкова високо, както, когато се навеждате, за да помогнете на дете или животно. Това е моралният компас на една необикновена ферма в американския щат Тексас. Няколко декара земя, детски смях, сърца пълни с любов и стотици животни, спасени от насилие. До тях още десетки с различни увреждания и специални нужди.

Но всичко започва с един четириног ангел.

Имам син с аутизъм. Един ден присъединихме към семейството ни кучето Ейнджъл, което промени целия му свят и излекува част от сърцето му, която дори аз, като негова майка, не успях”, разказва Джейни Гарнър, собственика на фермата.

Снимка: bTV

Тогава тя и любящата ѝ фамилия осъзнават, че любовта към едно животно може да бъде чудотворна. Създават тяхното малко кътче от Рая – фермата, в която приютяват 163 съдби.

„Имаме от всичко - кучета, котки, кози, коне, пилета, пуйки, зайци, прасета, папагали дори и летяща катерица. Някои от тях са слепи и глухи, други имат церебрална парализа, неврологични проблеми и липсващи крайници. Имаме животни в инвалидни колички или с протези”, добавя тя.

Голямото сърце се пълни с малко и е винаги готово да раздава по много.Често фермата е посещавана от деца с увреждания и специални нужди, които провеждат своята рехабилитация с помощта на техните приятели животни със същите проблеми.

Снимка: bTV

„Нуждата да се срещнете с някого, който върви по същия път и разбира неволите ви е невероятна. Това ви кара да се чувствате по-малко самотни. Изключително е интересно да наблюдавате как от хора, които винаги се нуждаят от помощ, се превръщат в хора, които помагат на някой друг”, обяснява Джейни.

Животните те обичат безусловно – независимо как изглеждаш и какво си направил. Първият контакт с тях е най-важен, именно затова Джейми внимателно проучва нуждите и страховете на клиентите си преди те да посетят фермата ѝ.

Снимка: bTV

„При всеки е различно, когато се свържа с дете, винаги питам каква е историята му, дали има физическо увреждане, или емоционална нужда. Така разбирам кои животни са най-подходящи за тях. Научих се да слушам хората не само с ушите, но и със сърцето. децата дойдат при нас, хранят животните, четат им, понякога ми помагат да сменя протезите им или ги разхождат с инвалидни колички”, добавя Джейни.

Понякога нещата не вървят по план. Американката разказва, че са идвали много изнервени и уплашени деца, които не са искали да се докосват до животните, плашели са ги.

„Тогава им обяснявам, че не сме зоологическа градина и нуждите на приютените ни животни са на първо място”, категорична е тя.

Снимка: bTV

Всеки заслужава любов, независимо дали може да си я позволи, или не. Затова посещенията са безплатни, а даренията са добре приети.

„Много е трудно да се справяме финансово. За щастие имаме голям екип от доброволци, които ни помагат, защото ние подслоняваме животни, които се нуждаят от постоянни грижи, лекарства, медицинско оборудване и прегледи. Но това няма значение, защото сърцето ми винаги е пълно от любовта и грижата за другите”, добавя собственичката на фермата.

Снимка: bTV

Безмилостният COVID-19 не подминава и този Рай, но за щастие не променя почти нищо от ежедневието му.

„Животните и хората, които се нуждаят от нас, не са се променили заради пандемията. Точно обратното – сякаш повече хора имат нужда от емоционалното ни разтърсване. Трябва да бъдем много внимателни, провеждаме срещите си на открито, носим маски, спазваме дистанция. И ще продължим да го правим, защото децата, които идват при нас са с отслабнала имунна система и трябва да ги пазим”, обяснява Джейни.

Снимка: bTV

Безкрайна любов, грижи и отдаденост. Историята на малката ферма в Тексас и едно семейство с огромно сърце ни припомнят, че героите не са в митове и легенди, а навсякъде около нас.

 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!