Виждали ли сте проходилка за таралеж? Димитър Димитров е единственият българин, който прави подобни уреди. Повече от 240 животни са „проходили“ благодарение на майстора от Русе.

По професия той е автомонтьор. В свободното си време пък прави пластмасови детайли. Проходилките за животни започва да прави след призив на своя позната в интернет. 

„Алтернативата за тези животни е или да имат някакъв начин за придвижване, или евтаназия, което препоръчват някои доктори. Надали на някой му харесва второто“, каза Димитър.

По спешност с проходилка се сдобива и кучето Рони от Ахелой, което я ползва вече от почти година.

Снимка: btvnovinite.bg

„Месец април го намерихме на брега на морето, беше хвърлен на скалите, по-скоро лежеше на скалите. Беше застрелян в гърба с две сачми, които бяха проникнали в гръбначния му мозък. Постоянно си я ползва, бяга с нея, търкаля се с нея, просто не спира“, обясни Александър Христов.

Снимка: btvnovinite.bg

В България не се произвеждат проходилки за животни, такива могат да бъдат поръчани само от чужбина. Изработката и доставката обаче отнема няколко месеца, а цената започва от 200 долара нагоре. Димитър ги изработва за около два часа. Търсят го хора от цялата страна и от чужбина както за поръчки, така и да му изпратят части.

„Дори от Германия ми изпратиха един голям кашон. И това е много хубаво, че много хора се отзовават. В момента дори нямам нужда от колелета повече“, заяви Димитър.

Снимка: btvnovinite.bg

Наскоро Димитър получава неочаквана поръчка да направи проходилка за таралеж.

„Разбира се, че се изненадах. Това е рядко животинче, което рядко се среща като вид и беше някакво малко предизвикателство да направим нещо на него. Има колички за зайчета, също съм виждал и за диви животни“, казва Димитър.

Снимка: btvnovinite.bg

Освен за придвижване, проходилките помагат на животните да не атрофират мускулите им. Димитър не обмисля вариант за производство на проходилките за четириноги. Имал е запитвания и от много приюти.

„За продаване е трудна работа, тъй като съм започнал веднъж и така ще си отидат нещата. За производство – също не е много лесно, тъй като всичко е индивидуална поръчка, с индивидуални размери и според животинката, разбира се“, добави мъжът.

Снимка: btvnovinite.bg

И все пак русенецът не търси нищо насреща. Наскоро Димитър получава и признание от Тайван за доброто дело, което върши. Русенецът печели награда за състрадание и така прославя и страната ни.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!