Със зрелищно водно шествие по канала Рио ди Канареджо в квартал Канареджо на Венеция официално се откри Венецианският карнавал, съобщават италиански медии.

Поради големия интерес, пищният приказен спектакъл, наречен "Любовта е причината", се проведе на два пъти в интервал от два часа.

Шествието бе открито с плаваща платформа, върху която беше запален огън, около който танцуваше млада жена, а мъж жонглираше с огнени факли. На насрещно идваща платформа жена в бяло танцуваше в огромен балон. На трета платформа акробатка изпълняваше опасни фигури върху висок стълб в небето над канала. На две платформи се извисяваха фигури на коне с ездач и ездачка в екзотични дрехи.

Снимка: Reuters

Огънят доминираше в спектакъла, а светлинно шоу обагряше околните сгради. Истински въздушен танц беше изпълнен от акробатка с дълга розова рокля, която прелетя над канала, прикрепена към огромен облак от осветени в различни нюанси на розово балони. Целият спектакъл беше излъчван на живо в официалния сайт на карнавала.

Мотото на тазгодишното издание на карнавала е "Игра, любов и лудост". Карнавалът продължава цели 18 дни, до 25 февруари.

Снимка: Reuters

В продължение на тези близо три седмици площадите, палатите, музеите и каналите на Венеция се превръщат в сцени на редица развлечения. На един от площадите - Сан Поло в квартала Сан Поло дори ще има ледена пързалка на открито. Карнавали се провеждат и в околните населени места, сред които Местре и на цветния остров Бурано.