Мъжът, арестуван във Флорида и заподозрян за опит за убийство на Доналд Тръмп, е имал мания за величие и богато криминално минало. Това показва проверка на активността му в социалните мрежи.

Според официалните власти той е насочил автоматична пушка от дърветата близо до голф клуба във Флорида, където бившият президент Доналд Тръмп е играл голф в неделя следобед.

ФБР и „Сикрет сървис“ разследват инцидента, който според бюрото за разследване „изглежда като опит за убийство на бившия президент Тръмп“, пише CBS.

58-годишният Райън Уесли Рут се яви във федералния съд в понеделник сутринта по две обвинения - притежание на огнестрелно оръжие от осъден и притежание на огнестрелно оръжие със заличен сериен номер.

Снимка: Reuters

Ако бъде признат за виновен и по двете обвинения, Райън Усели Рут може да получи максимум 20 години затвор.

Според шерифа на окръг Палм Бийч Рик Брадшоу Рут е бил въоръжен с пушка тип АК-47 и се предполага, че се е намирал на 300-500 метра от Тръмп.

Той е бил на няколко дупки пред мястото, където президентът е играл голф, съобщиха официални лица. От „Сикрет сървис“ заявиха, че мъжът не е имал пряка видимост към Тръмп. Той не е „не е стрелял и не е произвел изстрели по нашия агент“, посочи директорът Роналд Роу.

Снимка: Reuters

Райън Уесли Рут е опитал да избяга с черен джип, но колата му била спряна на около 50 мили северно от игрището за голф на път I-95. Той бил задържан и идентифициран като заподозрения.

Какво знаем за Райън Уесли Рут?

 

Райън Уесли Рут е 58-годишен собственик на малка строителна компания в Хавай. Последният му адрес е посочен на Хаваите, но според данните за собственост той е прекарал по-голямата част от живота си в Северна Каролина.

Снимка: Reuters

Според профила му в LinkedIn Рут е бил собственик на компания за изграждане на навеси. В профила се казва също, че е учил в Държавния университет по селско стопанство и техника в Северна Каролина и се е дипломирал през 1998 г.

Данните сочат, че проблемите на Рут със закона датират от 90-те години на миналия век и включват по-малки обвинения за издаване на лоши чекове.

През 2002 г. обаче той е обвинен в притежание на оръжие за масово унищожение, което е тежко престъпление, според данните на Министерството на правосъдието на Северна Каролина.

При друг инцидент той е обвинен в простъпки, включително в сбиване, съпротива при арест и скрито нарушение на оръжието, показват данните.

Критики срещу Доналд Тръмп

Според американските медии Райън Уесли Рут редовно е публикувал в социалните мрежи мнения за политика и актуални събития, включително критики към Тръмп. Акаунтът му в X, вече е спрян, а в него има редица публикации за бившия американски президент.

Снимка: Reuters

През 2020 г. той е направил публикация в социалните мрежи, в която е подкрепил преизбирането на Тръмп, но през последните години постовете му изразяват подкрепа за Байдън и Харис.

„Макар че бяхте моят избор през 2016 г., аз и светът се надявахме, че президентът Тръмп ще бъде различен и по-добър от кандидата, но всички ние бяхме силно разочаровани и изглежда, че ставате все по-лош и девалвиращ. Ще се радвам, когато си отидете“, пише той в пост от юни 2020 г.  

В многобройни постове той споменава и опита за покушение срещу Тръмп от 13 юли, като призовава президентът Байдън и вицепрезидентът Камала Харис да посетят ранените и да присъстват на погребението на убития посетител на митинг в Пенсилвания.

Снимка: Reuters

Рут е гласувал за Демократическата партия на първичните избори в Северна Каролина през 2024 г. и е гласувал лично, според данни на Избирателния борд на щата Северна Каролина.

Страстна подкрепа за Украйна

Рут се е представял онлайн като пътешественик и борец за свобода и се е обръщал към световните лидери.

Прегледът на социалните медии на Рут, направен от CBS News, показва, че възгледите му в подкрепа на Украйна са проникнали и в публичните му изявления.

Снимка: Reuters

Рут страстно подкрепя Украйна, като дори пътува в чужбина с надеждата да се бие във войната на страната срещу Русия през 2022 г.

„Идвам в Украйна от Хаваите, за да се бия за вашите деца и семейства и за демокрацията. Ще дойда и ще умра за вас“, пише той в X.

Изглежда, че нещата не са се развили точно така, както е очаквал. В интервю за Newsweek Румъния през 2022 г. той казва: