Премиерите на Албания и Република Северна Македония са подписали в четвъртък в Тирана договор за установяване на общ граничен и митнически контрол на пропускателните пунктове между двете страни, съобщи „Макфакс“.

Договорът е още една стъпка в изграждането на отличните отношения между двете страни, които като добри приятели и съседи имат за приоритет облекчаването на междуграничното движение в интерес на гражданите и бизнеса, изтъкна премиерът на Северна Македония в изявление за медиите.

С договора завършваме един сериозен процес, по който работиха нашите правителства, за да открием  терминал с „една спирка“, където нашите граждани ще намалят наполовина чакането за преминаване на нашите граници, но преди всичко ще се създадат условия за постигане на четирите европейски свободи за свободно движение на стоки, хора, капитали и услуги, заяви Заев след подписването на споразумение.

Снимка: Официална страница на Зоран Заев във \"Фейсбук\"

Премиерът Еди Рама от своя страна подчерта, че този договор значително ще улесни движението на гражданите между двете държави.

По думите на Зев „двете страни като членки на НАТО и партньори взаимно си помагат и заедно са изправени пред предизвикателството на следващата стъпка в процеса на европейска интеграция“, като „всеки ден даваме все повече аргументи на европейските приятели, за да приемат окончателно позитивно решение (за преговори за присъединяване към ЕС – бел. р.)“.