Кои са хората, с които бившият агент на ЦРУ Едуард Сноудън лично се свърза, за да публикува десетки хиляди секретни документи? Те предизвикаха един от най-големите политически скандали в най-новата история на САЩ. Екипът на bTV в Ню Йорк – Иван Георгиев и операторът Борис Пинтев, се срещнаха с тях.  

През лятото на 2013 г. бившият служител на ЦРУ Едуард Сноудън предава огромно количество секретни документи на трима журналисти. Те създават The Intercept - интернет платформа, която да разкрива мръсните тайни на американското правителство.

 „Той е достъпен и ни е сравнително лесно да говорим с него, когато имаме нужда. Всъщност наскоро помолихме Сноудън да напише статия за нас. Често се допитваме до него, защото  повечето от тези документи са много специализирани”, казва Бетси Рийд, главен редактор на The Intercept.

В едно от най-мащабните си разследвания тези хора разкриват, че американските власти безнаказано екзекутират стотици, а може би хиляди при атаки с дронове в целия свят. Историята разтърсва Америка.

 „След като публикувахме тази информация, правителството беше принудено да признае, че много от тези атаки с дрон всъщност убиват невинни цивилни”, допълва Рийд.

Преди две години Бетси Рийд и колегите й публикуват доказателства, че американските власти са изградили глобална мрежа за следене и на практика подслушват милиони в целия свят - сред тях и държавни лидери. Оказва се, че в „Земята на свободните" една от най-големите заплахи идва от държавата.

„Администрацията на Обама е повдигнала 9 обвинения за шпионаж. Това е преследване срещу хора, които дават информация на журналисти, но на практика са обвиняване в шпионаж”, посочва Бетси Рийд.

Два дни преди изборите страховете са други. Ако Тръмп спечели изборите, предстоят тежки дни за медиите, създали образа на републиканския претендент.

“Кабелните мрежи си казаха: Това е страхотно за нашите рейтинги! Погледнете го, той е телевизионна звезда. Много от собствениците на медии и журналисти са ужасени, не искат той да е президент, но за тях в началото това е било бизнес решение.  Тогава той просто им беше от полза”, коментира Бетси Рийд.

Едно от изданията, които диктуват дневния ред на Америка, вчера публикува разследване от България за това как българската Гранична полиция е обвинявана в изнудване и корупция, като получава подкупи, за да пуска групи с бежанци да минават през страната, а в случаите, в които бежанците не платят, ги пребива по доста брутален и шокиращ начин.

Всички скандали с шпионски привкус сякаш отблъснаха избирателите в САЩ и те все по-малко вярват на политиците и политическата система. Масло в огъня наля и разкритието, че Хилари Клинтън е попитала дали основателят на „Уикилийкс” Джулиан Асандж не може да бъде елиминиран чрез атака с дрон.