И в Брюксел дискретно се гледаха часовници и се правеха прогнози дали резултатът от вота в Народното събрание София ще стане ясен преди края на лидерската среща. Едва ли обаче ще узнаем кой от държавните и правителствени ръководители как е реагирал, тъй като те бяха в закрито заседание. 

Българският премиер в оставка Кирил Петков разказа, че първите поздравления са дошли от председателите на Комисията и Съвета, както и от френския президент. Точно те вчера призоваваха България да изпълни европейския си дълг, а сега призовават за същото Северна Македония.

От Брюксел премиерът в оставка Кирил Петков благодари за вота в Народното събрание. Той благодари лично и на външния министър в оставка Теодора Генчовска. Според него въпреки натиска от ИТН - партията, която я е издигнала, тя е ясно е заявила, че предложението на френското председателство е било най-доброто възможно. За воденото от него правителство обаче цената е била висока.

Снимка: EPA

„Точно когато се гласуваше и вотът на недоверие, и се опитваме да решим този национален въпрос, вместо да получим институционална подкрепа от президентството – в този момент се очаква институцията на президентството да подаде ръка, да бъде част от общото решение, и когато точно в този критичен момент се каже – Ами това е техен проблем, защо не го решават  - и няма конструктивен подход, от там дойде моята реакция – това не е държавническият начин да се решават тези проблеми. Държавническият начин е да се обединяваме, категоричен беше Кирил Петков. 

С ентусиазъм, но без триумф Брюксел прие новината от София.

„Оставаме мобилизирани за придвижване на Северна Македония и Албания след вота в българския парламент преди няколко часа“, каза Шарл Мишел, председател на Европейския съвет. 

Снимка: EPA

„В идните часове продължаваме техническата работа и контактите с българските и македонските ни партньори, за да довършим договора в следващите дни. Всичко е подготвено, за да влезе в сила бързо. Поздравявам българския премиер, но също и политическите сили от коалицията, и от опозицията, които успяха да се обединят около този вот“, заяви президентът на Франция Еманюел Макрон.

Предстои обаче втори тур за доказване на ефективността на европейската дипломация – този път насреща й ще е Северна Македония.

Снимка: EPA

Никой в Брюксел не се ангажира с прогноза дали предложението на френското председателство ще оцелее и при второто препятствие, този път в Скопие. 

Ротационното председателство на Франция приключва идния четвъртък. След седмица, в петък, председател вече ще е Чехия, която логично има свои приоритети.