Отказът на Германия да допусне влизането на нейна територия на трима членове на организацията "Руски мотоциклетисти" има дискриминационен характер, заяви министерството на външните работи на Русия, цитирано от ТАСС.

На 30 април на берлинското летище Шьонефелд е било отказано да влязат на територията на Германия на трима граждани на Русия, членове на обществената организация "Руски мотоциклетисти", въпреки че са имали валидни визи.

"След продължителна процедура на установяване на самоличността и проверка на документите и визите те получили отказ да преминат границата, обяснен с произтичащата от тях заплаха за обществената сигурност и им било препоръчано да се върнат в Русия със следващия полет. В тази връзка посолството на Русия е изпратило в министерството на външните работи на Германия протестна нота, в която решително осъжда действията на германските власти и иска официални обяснения", заявяват от Москва.

"Оценяваме решението като необосновано, дискриминационно и политически мотивирано, целящо провал и дискредитация на инициирания от организацията мотопробег "Пътища на победата" в чест на 70-години от победата във Великата отечествена война 1941-45 година и края на Втората световна война в Европа", заявява министерството.