Специалните служби на САЩ са разгърнали кампания в Източна Европа, която цели влошаване на отношенията на страните от региона с Русия и България е своеобразен епицентър на тези действия. Това заяви говорителят на руската Служба за външно разузнаване (СБР) Сергей Иванов, цитиран от ТАСС.

„Според получената информация, специалните служби на САЩ са започнали мащабна кампания по компрометиране на обществените и политически деятели в Източна Европа, които подкрепят развитието на отношенията с Русия. За целта е мобилизирана агентура, а също и неправителствени организации, финансирани от официални структури на САЩ“, обяви Иванов.

По думите му в нашата страна „регулярно се инсценират шпионски скандали с последващи необосновани гонения на руски дипломати“.

Той даде пример с появилите се информации, че началникът на СБР Сергей Наришкин е лобирал за освобождаването на задържания в ОАЕ български бизнесмен Васил Божков, издирван за финансови и други престъпления у нас – твърдения, които Москва официално отрече.

„Нашето разследване установи, че първоизточникът на тази „информация“ е представител на спецслужбите на България в една от страните от региона, който е контролиран и поощряван от американците, които направляват работата му срещу руските интереси“, подчерта говорителят.

В публичното пространство сюжетът с руските служби и Божков беше вкаран от зам.-председателя на парламента Валери Симеонов. Той определи като „детайл от хибридната война“ твърденията на руснаците, че не са опитвали да помогнат за освобождаването на Божков.