Президентът на Русия Владимир Путин е подписал закона „Дима Яковлев”, който е ответна мярка на одобрения преди седмици от Конгреса на САЩ т. нар. „списък Магнитски”, съобщават руските електронни медии, като цитират официална информация от Кремъл.

С подписването на закона, от 1 януари 2013 г. американски семейства няма да имат право да осиновяват руски деца.

Към него ще бъде изготвен и допълнителен списък от граждани на САЩ, на които ще се забрани достъп до Русия. Законът също така предвижда забрана за американски не-търговски дружества да извършват дейности на руска територия.

Световните агенции цитират съветника на руския президент Павел Астахов, според когото 52 руски деца, чието осиновяване в САЩ е било одобрено преди влизането в сила на закона, най-вероятно ще бъдат предадени на руски родители.

Адвокат Сергей Магнитски стана известен със защитата си на членове на най-големия навремето инвестиционен фонд в Русия Hermitage Capital, чийто американски директор Уилям Боулдър изгуби благоволението на Кремъл и му беше отказана руска виза през 2005 г.

Близките на Магнитски обвиняват властите, че адвокатът е бил държан при мъчителни условия и нарочно не му оказана медицинска помощ при многото му здравословни проблеми, заради свидетелските му показания срещу служители на руското вътрешно министерство.

Според прокуратурата на Русия Магнитски е починал в следствие на сърдечна недостатъчност, възпален панкреас, течност в мозъка, в комбинация с други фактори, включително диабет.

Случаят „Магнитски” се превърна в основна тема на отношенията Русия-САЩ последните три седмици, след като американският Конгрес прие закон, който съдържа списък от имена на руски държавни служители на които се забранява достъп до САЩ, както и замразяване на техни средства.

Имената в списъка „Магнитски” са на държавни служители, които са били свързани с обстоятелствата, довели до смъртта на руския адвокат.