Руският опозиционен деятел Алексей Навални, известен критик на политиките на президента Владимир Путин, заяви, че ще се кандидатира за президент, за да „промени начина, по който се управлява Русия”, съобщава АФП.

Навални, който е подсъдим по дело за измама и укриване на данъци заяви, че очаква съдът да го признае за виновен, защото процесът срещу него е политически мотивиран.
Той също така заяви, че ще вкара в затвора всичките си противници, ако стане президент, което според проучванията е много малко вероятно, коментира АФП.

„Искам да съм президент. Искам да променя живота в страната. Искам да променя начина, по който се управлява”, заявява Навални пред телевизионния канал „Дожд”.

„Искам да направя така, че 140 млн. души, които живеят в страна, в която петролът и газта извират от земята, не живеят в бедност, а нормално, като във всяка европейска държава”, допълва опозиционерът.

Процесът срещу Алексей Навални започва на 17 април в град Киров и се отнася към бизнес-сделка, сключена от регионалното правителство през 2009 г., когато блогърът е работил като съветник на администрацията.

Ако бъде признат за виновен, Навални рискува до 10 години затвор.