Цената на руския газ за Украйна от 1 април е 385,5 долара за 1000 кубични метра, обяви във вторник президентът на газовия гигант „Газпром” Алексей Милер, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Цените на газа за промишлеността в Украйна се увеличават от днес с 30%, а за бюджетните организации - с 64%, реши преди ден Националната комисия за регулиране на енергетиката (НКРЕ).

От 1 април се въвежда единна тарифа от 367 долара за 1000 куб. метра вместо досегашните съответно 284 и 224 долара, посочва пресслужбата на комисията. Така увеличението за заводите става с 29,1 на сто, а за бюджетните организации - с 64,2 на сто.

Вдигането на тарифите се обяснява с поскъпването на внасяното от Русия синьо гориво.

„В съответствие с действащите договори за доставка на газ неговата цена за Украйна през второто тримесечие е 385,5 долара. „Декемврийското" намаление вече не може да се прилага. Това е предопределено и следва от неизпълнението на украинската страната на задълженията по погасяването на дълга на доставките за газ през 2013 г. и неизплащането на 100% на текущите доставки, а съответно и от увеличението на дълга за доставения газ. Сумата на дълга към днешна дата е 1,711 млрд. долара", допълни Милер.

Президентът на „Газпром” уточни, че от второто тримесечие се увеличава и ставката за транзита на руския газ по територията на Украйна. Повишението й е с 10%, както е предвидено от формулата на плащане в договора за транзит от 2009 г., имайки предвид цените на газа.
Милер подчерта, че „Газпром” ще плаща повишените тарифи за транзита и изцяло ще изпълнява договорните си задължения.

Премиерът на Украйна Арсений Яценюк вече каза, че от 1 април цената на руския газ за Украйна става 480 долара за 1000 куб. метра. Украинското правителство вече обяви увеличение на цената на газа за населението с 40% от 1 май. НКРЕ ще разгледа този въпрос в сряда, 2 април.