Руските ракетоносни бомбардировачи Ту-160 приключиха визитата си във Венецуела и отлетяха обратно към родна земя, съобщава "Ройтерс". Присъствието на машините в комунистическата страна нажежи до червено и без друго влошените отношения между Москва и Вашингтон.

При полета си към Русия бомбардировачите бяха съпътствани от два тежки транспортни самолета Ан-124 и обслужващ Ил-62.

Самолетите участваха в тридневни съвместни учения, като извършиха и 10-часов полет в международното въздушно пространство над Карибско море. В ученията участваха и изтребители Су-30 и F-16 на венецуелските военно-въздушни сили.

Първата от 2011 г. визита на руски бойни самолети в Латинска Америка предизвика критики от страна на Вашингтон, че нарушават конституцията на Венецуела и на международните норми. В отговор Кремъл отговори, че полетът на двата бомбардировача, способни да носят атомни заряди, е в пълно съответствие с Договора за неразпространение на ядреното оръжие в Латинска Америка и Карибския басейн.

Правителството в Каракас коментира, че съвместните учения гарантират суверенитета на Венецуела „пред всякакви възможни агресии”.

Поглед от сателит към руската въздушна "делегация" - два Ту-160, огромният Ан-124 "Руслан" и Ил-62.
Снимка: Reuters

Посланикът на САЩ в съседна Колумбия Кевин Уитейкър коментира, че двата реактивни въздушни крайцера са само музеен експонат. Оценката предизвика снизходителни реакции в Москва.

„На фона на мълчанието на професионалните експерти от Пентагона, мнението на посланика е повече от дилетантско и ние не сме учудени от това”, заяви говорителят на руската армия ген. Игор Конашенков. Той обърна внимание, че нито САЩ, нито която и да е страна членка на НАТО не разполага с такъв самолет.

Ту-160, наричан заради изящния си вид „Белият лебед”, е свръхзвуков стратегически бомбардировач. Разработен е през 70-те и 80-те години (едновременно с изключително подобния на вид американски B-1), а на въоръжение влиза в самия край на Студената война, през 1987 г.

И до днес Ту-160 е най-големият свръхзвуков бомбардировач и най-големият самолет с променлива геометрия на крилете. Също така е най-високоскоростния бомбардировач в света, като може да развива до 2250 километра в час (2,05 Мах).

Таванът на полета е до 15 000 метра, а с максимално въоръжение и без допълнителни резервоари далечината на полета е до 12 300 км.

Въпреки нежното си име, „Белият лебед” e истинска летяща крепост. Може да носи 40 тона въоръжение – както конвенционални свободно падащи авиобомби, така и такива с лазерно насочване, морски мини, противокорабни снаряди и крилати ракети с опция за ядрени бойни глави.

На въоръжение в руските военно-космически сили са общо 17 самолета Ту-160, Ту-160М и Ту-160М1, а в разработка е бъдещият Ту-160М2. Всеки от самолетите в експлоатация има свое собствено име.

На 30-тата година от дебюта си, гордността на руската стратегическа авиация дебютира в бой – няколко машини нанесоха удари по противници на режима на Башар ал-Асад в Сирия.