Руският патриарх Кирил отправи послание към жените, очакващи бебе, да не прекъсват бременността си, ако не желаят да раждат, а вместо това да дадат детето за отглеждане на Руската православна църква. При това със свиждания.

Обръщението Кирил направи по време на Общоцърковния събор по социално служение в Русия, предаде каналът НТВ.

Патриархът уверява, че църквата е готова да помогне на жените, изпаднали в трудно положение: „Ако жената не желае да съхрани детето си, в църквата непременно ще ѝ помогнат. Ако не можете да се грижите за детето, но сте го родили или сте готова да го родите, не го убивайте, дайте го на нас. Ние ще направим всичко възможно да отгледаме и да вдигнем на крака рожбата ви и никога няма да ви възпрепятстваме като майка да посещавате и да чувствате единство с детето си“, заяви Кирил.

Той благодари на работещите в кризисните центрове за жени и отбеляза, че намаляването на абортите ще помогне за преодоляването на демографската криза в Русия.

„Ние сме голяма страна. Нуждаем се в това да бъдем повече. Няма друг по-ефективен начин да се повлияе на демографията, освен радикалното намаляване на броя аборти. Към това призовава църквата“, заяви главата на Руската православна църква.