Руски военен разузнавателен самолет Ил-20 вчера наруши въздушното пространство на Естония, съобщи днес генералният щаб на естонските въоръжени сили, цитиран от ТАСС.

Самолетът се намирал във въздушното пространство на Естония около минута, навлизайки в него 500 метра.

"Самолетът нямаше план на полета, транспондерът му беше изключен и не е установявал радиоконтакт с естонското управление на въздушното движение", се посочва в съобщение на ГЩ. Той е бил следен едновременно на радарите на земята и от поне 6 изтребителя.

Съгласно приетите процедури още четири часа преди навлизането в чуждото въздушно пространство датски изтребители F-16 са се приближили на съответната дистанция от самолета, който е излетял от руския анклав Калининград да Дания. След това към него са изпратени шведски самолети, за да го придружават, макар Швеция да не е член на НАТО.

След тях са били изпратени португалски F-16, които изпълняват функция на въздушна полиция в небето над балтийската държава. След навлизането в чуждото въздушно пространство е осъществен визуален контакт между пилотите на португалските F-16 и тези на руския Ил-20 и той е бил ескортиран извън въздушното пространство на НАТО, се казва още в съобщението.

Естония извика руския посланик във връзка с инцидента, предаде Асошиейтед прес.

Говорителка на естонското външно министерство заяви, че Талин смята нарушението за сериозно и ще иска обяснения от руската страна. НАТО обяви, че изтребители от Дания, Португалия и Швеция, която не е член на алианса, са участвали в прехващането и ескортирането на руския самолет над Балтийско море.