Телевизионната кула във втория по големина град в Украйна Харков беше разрушена днес при руски удар, съобщиха регионалните власти, обявявайки прекъсването на телевизионния сигнал.

Високата 240 метра конструкция се срути наполовина. Припомняме, че кулата беше повредена още в началото на руската инвазия при нападение през март 2022 г.

"Окупаторите атакуваха телевизионна инфраструктура в Харков. По време на тревогата служителите се укриха. Няма жертви", съобщи областният управител Олег Синегубов, цитиран от Франс прес.

Той съобщи за прекъсвания на сигнала за цифрова телевизия.

В разположения близо до границата с Русия град Харков преди войната живееха повече от 1,4 милиона души.

През последните седмици Харков става все по-често обект на нападения от силите на Москва. Енергийната му инфраструктура беше честа мишена, което доведе до продължителни прекъсвания на електрозахранването в края на март.

Тази нощ и Одеса беше подложена на атака с дронове. Украинските власти съобщават, че девет души са ранени, сред тях и четири деца.

В Люксембург външните министри на европейските държави потвърдиха покдкрепата си за Украйна и оказването на военна помощ. Доставките на снаряди 155 мм за Украйна се очаква да започнат до месец. Страните обаче не постигнаха съгласие за предоставяне на още системи за противовъздушна отбрана тип "Пейтриът". 

„Съжалявам, но аз нямам "Пейтриот" тук в Брюксел. Те са в столиците на страните-членки и от тях зависи, за да вземат решенията. Всеки трябва да вземе предвид собствения си капацитет и нужди и необходимостта да подкрепи Украйна“, заяви Жозеп Борел. 

Очаква се днес Великобритания също да обяви нова военна помощ за Киев в размер на 500 млн. британски лири.