Съдът в Русия постанови актьорът Павел Устинов да бъде освободен от ареста до разглеждане на обжалването на присъдата му. Устинов беше осъден преди дни на три години и половина затвор за „насилие” срещу полицията, предаде БТА, като се позовава на „Франс прес”.

Решението беше огласено след широк обществен отзвук и кампания в подкрепа на актьора. Съдът нареди 23-годишният Устинов да бъде пуснат, с условие да не напуска руската столица Москва.

Съдебното заседание се състоя след крайно необичайна молба на руската прокуратура на актьора да бъде наложено „наказание, което изключва ефективна присъда затвор", до разглеждане на обжалването му, насрочено за 26 септември.

Устинов беше осъден за оказване на съпротива при арестуването му, при което е било изкълчено рамото на полицейски служител. Актьорът бе задържан на 3 август по време на неразрешена демонстрация в руската столица.

Той обаче твърди, че изобщо не е участвал в протеста, а просто чакал приятел пред близката метростанция.

Снимка: Reuters

В подкрепа на Устинов се обявиха десетки негови колеги, известни телевизионни и кино фигури, преподаватели и дори свещеници.

Поддръжниците му са възмутени, че правосъдието отказа да проучи видеозапис, който според тях доказва невинността на актьора.

На записа, публикуван в социалните мрежи и медиите, се вижда как служители на полицията за борба с безредиците с каски се нахвърлят върху Павел Устинов, докато той стои с телефон в ръка сред други минувачи.