Полицай е ударил в корема млада жена по време на задържането й на протеста в Москва на 10 август. Инцидентът е заснет на видео, пише изданието „Сноб ру”.

Арестуваната е активистката Дария Сосновская. Тя смята да подаде жалба и да съди ударилия я полицай за превишаване на пълномощията.

Председателят на правозащитната организация „Агора” пък е обявил награда, малко над 1300 евро, за информация кой е въпросният полицай. Онлайн медия обяви предполагаемата самоличност на полицая, но отказа да вземе парите.

Изданието „Крим ру” пише, че Сосновская е написала в жалбата си, че при излизане от магазин е видяла как органите на реда задържат инвалид и е викнала „Пуснете го!”. След това полицаите са я хванали и са ѝ извили ръцете зад гърба.

По думите на Сосновская, полицаят се е ядосал, че си е изпуснал палката и затова я е ударил в корема.

Видеото с насилието от страна на органите на реда е публикувано в мрежата от очевидец на инцидента.

Реакцията в руските социални мрежи беше силна. Популярният певец Егор Крид сподели видеото от ареста в своя "Инстаграм" акаунт, който има 10,7 млн. последователи.

Същото направи и неговият колега Сергей Лазарев (с 4 млн. последователи).

В същото време властите отричат да е използвана прекомерна сила срещу демонстрантите.

Десетки хиляди демонстранти се събраха в руската столица в събота с искане за честни и свободни избори. Преди протеста полицията задържа и опозиционен политик в зрелищна акция. После се съобщаваше за стотици арестувани.

Според неправителствена организация в протеста в Москва са се включили до 60 000 души и той е бил най-големият в Русия от 8 години.