Руски съд наложи на „Гугъл“ глоба от 4 милиона рубли, което прави около 46 000 евро, за разпространяване на фалшиви новини за загубите на руските въоръжени сили при военната операция в Украйна и за жертвите сред мирното население, предаде ТАСС. 

От материалите по делото става ясно, че видеоклипове, качени в платформата „ЮТуб“, са съдържали „недостоверна информация за уж прехванати от украинската служба за сигурност телефонни разговори“ между руски войници и техни роднини, в които съобщават за големи загуби, както и видеа с информация за разстрели от руски бариерни, известни и като заградителни, отряди на опитващи се да дезертират руски войници.

Освен това съдът глоби „Гугъл“ с още 7 милиона рубли или около 80 000 евро за разпространяване на пропагандни клипове на украинския батальон „Азов", украинската неонацистка групировка „Десен сектор", както и на редица други забранени в Русия организации, посочва ТАСС.

По-рано този месец руският медиен регулатор „Роскомнадзор“, който вече е предупреждавал „Гугъл“ за разпространението на фалшиви новини в „ЮТуб“, предприе действия за санкциониране на компанията, отбелязва „Ройтерс“. Това е част от борбата с чуждестранните технологични гиганти и медии за контрол върху информацията, допълва агенцията.