Руски лекари публикуваха отворено писмо до президента Владимир Путин, в което настояват опозиционерът Алексей Навални, който е в наказателна колония да бъде лекуван, съобщава ДПА.

В писмото до днес на обяд са се подписали над 100 руски лекари. Те посочват, че отказът да се предостави лечение на Навални нарушава руската конституция.

Екипът на Навални вчера изрази опасения за здравословното състояние на 47-годишния критик на Кремъл. Сътрудниците му съобщиха, че от пет дни нямат контакт с него.

В същото време стана ясно и за рязкото влошаване на здравето на политика Алексей Горинов, който беше първият, противопоставил се на войната срещу Украйна и осъден за дискредитиране на руската армия. Самият той има хронично белодробно заболяване, а сега страда и от остър бронхит.

През 2022 г. Горинов получи 7 години затвор, след като на заседание на московския парламент призова за минута мълчание за „жертвите на военната агресия в Украйна“.

62-годишният Горинов е изправен сега пред нови обвинения за „оправдаване на тероризма“, защото разговарял с други затворници за войната.

„Алексей няма сила дори да стои седнал на стол и да приказва. Падал е няколко пъти“, каза негов адвокат и изтъкна, че затворническите власти са отказали лечение на неговия клиент.