Руски военен кораб е произвел предупредителни изстрели срещу британския ескадрен миноносец "Дефендър", който, според Москва, е навлязъл в руски териториални води в Черно море, а руски боен самолет е хвърлил четири бомби на пътя му, съобщават световните агенции.

"В 11:52 ч. на 23 юни ескадреният миноносец "Дефендър" на Обединеното кралство, действащ в северозападната част на Черно море, пресече държавната граница на Руската федерация и навлезе на 3 км в териториалното море, близо до нос Фиолент", заяви военното ведомство на Русия.

Снимка: btvnovinite.bg

Лондон отрече срещу кораб на Кралския флот да са отправяни предупредителни изстрели и добави, че корабът е плавал в украински води.

"Корабът на Кралския флот извършва невинно преминаване през украински териториални води в съответствие с международното морско право", уточняват от Министерството на отбраната на Великобритания.

Снимка: btvnovinite.bg

Британският кораб е получил предупреждение за използване на оръжие, но не е отговорил на него. Според Лондон "никакви предупредителни изстрели не са изстрелвани към "Дифендър". Смятаме, че руснаците провеждаха военни учения в Черно море и информираха морската общност с предупреждения за техните действия". 

Снимка: btvnovinite.bg

Министерството на отбраната на Русия уточнява, че в 12:23 ч. той е напуснал границите на руското териториално море.

Военният кораб е бил в южното украинско пристанище Одеса по-рано тази седмица, по данни на британското посолство в Украйна. То заяви, че Обединеното кралство и Украйна са подписали споразумение за съвместно строителство на военни кораби и изграждане на две военноморски бази. "Дефендър" е пътувал към Грузия, когато се е случил инцидента.

Аташето по отбраната към британското посолство е бил извикан в руското министерство на отбраната, съобщи "Интерфакс".

"Определяме тези действия като груба британска провокация, която нарушава международното право и руското законодателство, заяви говорителят на руското външно министерство Мария Захарова.

Спорът по инцидента е дни преди началото на мащабни военни учения на НАТО под американско ръководство в Черно море.