Кораби на руския черноморски флот и на турските вонноморски сили проведоха съвместни учения в Черно море след посещение на турски моряци в Новоросийск, предаде БТА, като се позова на ТАСС.

Пресслужбата на Черноморския флот съобщи, че в ученията са участвали руската фрегата "Адмирал Григорович", морският тралщик "Вицеадмирал Захарин" и патрулен катер тип "Раптор", а от турска страна - фрегатата "Барбарос" и корветата "Бююкада".

Корабите са изпълнили съвместно маневриране, отразили са учебна атака на малоразмерна скоростна цел и са тренирали издирване и спасяване на хора.

Турция, която е член на НАТО, в последните месеци засилва военното си сътрудничество с Русия. Анкара планира да закупи модерни зенитно-ракетни комплекси от Москва, заговори се и за прекратяване на достъпа на западните страни до ключовата авиобаза Инджирлик.

Преди година, когато Турция и Русия бяха с изключително влошени отношения заради свален руски боен самолет, турските ВМС тренираха в Черно море с украинските си колеги, което предизвика гнева на Москва.