Председателят на съвета на директорите на "Лукойл" Равил Маганов е починал при падане от прозореца на московска болница. За това съобщи „Ройтерс“, като цитира източник, запознат със ситуацията. 

Руски медии пишат, че има съмнение, че може да става дума за самоубийство. Те добавят, че Маганов е бил в болница заради тежко сърдечно-съдово заболяване.

"Лукойл" съобщава, че той е "починал след тежко боледуване".

Маганов е работил в Лукойл от 1993 г., малко след създаването на компанията, и е контролирал нейната рафиниране, производство и проучване, като през 2020 г. става председател. Неговият брат Наил е ръководител на средния по големина руски производител на петрол Татнефт TATN.MM.

Равил Маганов е бил близък сътрудник на един от основателите на "Лукойл", Вагит Алекперов.

Последният подаде оставка като президент на "Лукойл" през април, седмица след като Великобритания му наложи замразяване на активи и забрана за пътуване като част от санкциите заради военните действия на Русия в Украйна. 

Тази година друг бивш високопоставен мениджър на "Лукойл", Александър Суботин, беше намерен мъртъв в Московска област. Медиите пишат, че преди смъртта си той е преминал през "шамански ритуал", докато е бил под въздействието на алкохол и наркотици, уточнява Би Би Си.