Почина Михаил Горбачов. Новината съобщи Централната клинична болница в Москва. Той си отиде на 91-годишна възраст след продължително боледуване. Горбачов е eдинственият президент на Съветския съюз.

Неговата политика води до мирното оттегляне на Комунистическата партия от властта и разпадането на СССР.

Михаил Горбачов поема властта през 1985 г. на 54 години. С цел да стимулира икономическото догонване на САЩ, той въвежда серия пазарни реформи в контролираната от държавата система. И две емблематични понятия – „гласност“ и „перестройка“.

Трябват ни повече предприемчивост, повече демокрация, повече организация и дисциплина и тогава ще можем да задействаме перестройката с пълна сила и да дадем нов импулс в развитието на социализма.

През 1987 г. руският президент и американският Роналд Рейгън подписват знаковия Договор за ликвидиране на ракетите със среден обсег. А през 1989 г. Русия отказва да се намеси в революциите в Източна Европа.

През 1990 г. получава Нобелова награда за мир за ролята си в прекратяването на Студената война.

Година по-късно – след провала на организирания от хардлайнерите преврат срещу него, Горбачов подава оставка и слага началото на разпада на Съветския съюз. Той е обичан и мразен, но не оставя никого безразличен.
Горбачов е идвал в България няколко пъти. При едно от посещенията си даде интервю в ефира на bTV за „Шоуто на Слави“.