В продължение на 6 години Русия правеше всичко възможно за реализацията на „Южен поток”, който гарантираше доставка на руски газ за страните от Южна и Централна Европа. Това заяви руският посланик в Скопие Олег Шчербак пред седмичника „Република”.

По думите му тези държави, включително и Македония, са щели да си гарантират своята енергийна сигурност, но са щели да имат възможност и да купуват газ на намалена цена.

„Южен поток” беше от национален интерес за Русия, но и за всички страни, които участваха в този проект. Това щеше да даде допълнителен тласък за икономическо и социално развитие, големи инвестиции, хиляди нови работни места и възможност за успешно разрешаване на опасни екологични проблеми, които застрашават региона”, заяви Шчербак.

Той повтори тезата на Москва, че това не се е случило заради намесата на Вашингтон и Брюксел, „които се ръководеха само и единствено от своите политически и икономически интереси, извършиха безпрецедентен натиск върху държавите участнички в този проект”.

Според него на Русия са били поставени доста абсурдни искания: „Газпром” трябваше за своя сметка да построи газопровод на стойност 18 млрд. долари, а той да бъде ръководен само от Европейския съюз.

„България като ключова транзитна държава, бе подложена на най-голямо чуждо влияние. След няколко години забавяне България не даде на „Газпром” официално разрешително за строителството на „Южен поток” на своя територия и в своята икономическа зона в Черно море”, каза Шчербак.

По думите на дипломата в края на миналата година е било ясно, че „Южен поток”, в който Русия е инвестирала няколко милиарда долара, се превръща в заложник на геополитическите игри на Вашингтон и Брюксел. „При тези условия Русия бе принудена не само да промени маршрута на газопровода, но и самата концепция за доставка на газ за страните от Източна и Южна Европа”, обясни той.

  • Борисов: И Путин разбра защо няма "Южен поток"
  • Путин: България и ЕС торпилираха "Южен поток"
  • Русия "към днешна дата" не мисли да се връща към "Южен поток"
  • Борисов пак обърна внимание колко важни са интерконекторите със съседките
  • Правителството продължава работата по „Южен поток” по принуда
  • "Турски поток" събира министри от Унгария, Сърбия, Македония, Гърция и Турция
  • "Газпром" върнал 56 млрд. рубли на партньорите си от "Южен поток"
  • Борисов в Брюксел: "Турски поток" е по-труден от газовия хъб
  • Плевнелиев в Белград: Строим „Южен поток”, когато ЕС и Русия се разберат
  • Министерства още възлагат поръчки по "Южен поток", защото не бил спрян