Руската прокуратура поиска Алексей Навални да бъде глобен с 950 000 рубли, около 10 600 евро, по дело за клевета на ветеран от Втората световна война, съобщава „Гардиън”.

Според критика на Кремъл процесът срещу него е скалъпен.

Навални бе осъден на затвор през януари по обвинения за нарушение на стара условна присъда, а Западът осъди случая и обсъди възможни санкции срещу Русия. Арестуването на опозиционера предизвика широки протести в Русия, при които поне 10 000 души бяха задържани.

Делото за клевета

Повод за новите обвинения към Навални е клевета на ветерана Игнат Артеменко, участвал в предизборен клип, подкрепящ конституционните промени в Русия миналата година.

Същите тези промени позволяват на настоящия президент Владимир Путин да се кандидатира за още два мандата в Кремъл след 2024 г., ако реши.

Руският опозиционер описва хората във видеото като „предатели и корумпирани лакеи” и обвинява властите, че са използвали обвиненията за клевета, за да очернят репутацията му.

Ветераните са почитани от повечето руснаци и критиките към тях се считат за социално неприемливи и обидни.

Адвокатът на Навални отбелязва, че в този случай клиентът му не може да получи наказание „лишаване от свобода”, тъй като предполагаемото престъпление е извършено преди законът да бъде променен, за да го превърне в престъпление.

Все още не е ясно какъв ще е изходът от делото.