Известната руска телевизионна звезда Ксения Собчак заяви днес, че ще се кандидатира за президент на изборите през март догодина, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

"Като всеки руски гражданинимам правото да се кандидатирам на президентските избори. Реших да се възползвам от това си право, дори и само защото съм против всички, които обикновено се възползват от него", заявява Собчак, цитирана от Франс прес, във видеоклип, публикуван на новооткрития сайт на нейната кампания.

Известната водеща е дъщеря на Анатолий Собчак, кмет на Санкт Петербург през 90-те години. През 2011 и 2012 г. тя се присъедини към протестите срещу Кремъл в Москва, но не отправи критики към президента Владимир Путин, който някога е бил заместник на баща й, отбелязва Асошиейтед прес.

Действащият президент Владимир Путин все още не е заявил дали ще се кандидатира за втори мандат, но очакванията са това да се случи.

По-рано опозиционният лидер Алексей Навални предупреди Собчак, че с евентуална кандидатура тя ще помогне на Кремъл, като раздели опозицията. Самият Навални е най-известният съперник на Путин, отбелязва АП.

Ксения Собчак, понякога наричана "руската Парис Хилтън", е звезда на множество телевизионни предавания и главен редактор на модно списание "Офисиел", отбелязва АФП. Ако има намерение да се кандидатира като независим кандидат, тя ще трябва да събере 300 000 подписа в подкрепа на кандидатурата си.

В писмо, публикувано на сайта на в. "Ведомости", Собчак подчертава, че нейната кандидатура ще стане аналог на отменената графа "не подкрепям никого" в бюлетините. "Подканвам всички политически сили, готови да използват кандидатурата ми като трибуна, да изкажат претенциите си към сегашната ситуация и сегашната власт в рамките на моята кампания, защото това не е кампания за Собчак, а против начина, по който е устроен политическия и обществен живот днес", се казва още в писмото, цитирано от ТАСС.

Собчак добавя, че ще иска опозиционният кандидат Алексей Навални и други кандидати от либералната опозиция да бъдат допуснати до участие в изборите. В случай, че бъдат регистрирани, тя е готова да координира усилията си с техните и дори да отмени кандидатурата си. Самата тя подчертава, че не се придържа към твърди идеологически рамки и не е член на никоя партия.