Руските космически агенции са загубили контрола си върху  сателитите си и безпилотните си летателни апарати, които обслужват Международната космическа станция (МКС), съобщава РИА „Новости”. За момента като най-вероятна причина за ситуацията се посочва повреда в магистрален комуникационен кабел, възникнала в района на Подмосковието.

Официални източници са потвърдили пред агенцията, че се очаква повредата да бъде установена и поправена в следващите 48 часа.

За момента е загубена връзката с основната телеметрична станция, базирана на руска територия. В резултат на това Центърът на управление на полетите в Байконур няма никакъв контрол върху руските модули от МКС и комуникационните сателити.

РИА "Новости" цитира източник от Роскосмос, според когото диспечерите в Байконур имат гласова връзка с астронавтите на борда на МКС, но нищо повече.

Предвиденото за 19 ноември спускане на автоматичния космически кораб „Съюз ТМА-05М” от МКС почти сигурно ще бъде отложено, докато не бъде гарантирана сигурността на полета. С планирния полет, трябваше на Земята да се завърнат трима астронавти от МКС, завършили шестмесечното си дежурство на борда на станцията.

РИА „Новости” разговаря с източник от космическите войски на Русия, според когото повредата не се отнася към руските спътници и сателити с военно предназначение.

Допълнителни подробности за повредата и последствията от нея ще бъдат ясни в близките часове.

Според източник на агенция "Интерфакс" повредата в магистралния комуникацонен кабел е причинена най-вероятно от пътно-ремонтни работи в околностите на Москва.