Втората по мощ армия в света срещу 21-вата – така най-кратко може да се опише съотношението на силите в навечерието на все по-вероятната нова Кримска война между Русия и Украйна.

Според данните на портала GlobalFirepower, Украйна разполага със 160-хилядна армия и 1 млн. резервисти с общ мобилизационен потенциал от 15.7 млн. души. Към 2013 г. Киев е имал на разположение 4112 танка, 6431 БТР-а и общо около 1800 единици артилерия (самоходни и буксируеми оръдия и ракетни системи „земя-земя”).

Украинските ВВС имат 400 самолета и 93 хеликоптера. От тях около 120 са относително модерните изтребители МиГ-29 и Су-27. За поразяване на земни цели могат да се използват тактическите бомбардировачи Су-24 и щурмовите Су-25.

Сред по-сериозните кораби на флота са едnа фрегата, 7 корвети и подводница.

В случая трябва да се подчертае, че украинската армия е наследство от СССР, като основният танк на въоръжение е старият Т-64 в няколко модификации, зенитно-ракетните комплекси в голямата си част (освен С-300 и ЗРК „Тор”) са с относително ограничени възможности от гледна точка на съвременната война. Едва 16 изтребителя Су-27 са годни за полети, а точно те трябва да отразят евентуалния първи руски удар от въздуха.

Украйна получава около 30% от съветската военна промишленост, но тя се занимава основно с развитие на наличните модели. Сред малкото местни изделия на въоръжение е танкът Т-84 (по-малко от 200 бройки). Програмите за реформа и модернизация на въоръжените сили се сблъскаха със сериозни проблеми през годините.

Срещу тази армия се изправя друга, която е в пъти по-голяма. Русия има над 750 000 войници и близо 2.5 млн. резервисти, като годни са служба са общо почти 47 млн. души. Руските танкове са общо 15 500, от които около 2000 са в пълна бойна готовност, а останалите (сред които 4500 относително модерни Т-80) са в резерв. Основният модел на служба е Т-72, но освен него има около 400 актуални Т-90.

Артилерията има 5990 единици самоходни оръдия, 4625 буксируеми и 3781 системи за залпов огън.

Самолетите са 3 082, а хеликоптерите – 973. Сред тях са стотици МиГ-29 и Су-27, но и по-новите Су-30 и Су-35С. Удари по земни цели могат да нанасят тъкмо навлезлите на въоръжение Су-34, а също и флотилията от ракетоносни бомбардировачи, сред които „ветеранът” Ту-95, не особено новите Ту-22М, но и Ту-160, чието производство беше възобновено по времето на Владимир Путин.

Руските ВМС в Черно море имат два крайцера, един разрушител, две фрегати и една подводница, както и няколко корвети.

Общото впечатление е, че назряващият конфликт ще изправи армията на Русия от 90-те (съветски разработки, лошо състояние на техниката, организационни проблеми) срещу тази от XXI век (сериозни развития на практически същите оръжейни системи, продължаващи доставки от заводите), при това – в много неравностойно съотношение на силите.

Въпреки това, в уравнението трябва да влезе и международната подкрепа за Украйна. Остава да се надяваме, че тя ще помогне на здравия разум да победи и войната все пак се размине.

  • Русия е главният враг на Украйна, се казва в новата украинска военна доктрина
  • ЕС удължава с шест месеца санкциите заради конфликта в Украйна
  • Бан Ки Мун осъди възобновяването на насилието в Украйна
  • Порошенко пак поиска да бъдат разположени миротворци в Украйна
  • Порошенко обвини Путин, че "иска цяла Европа"
  • Порошенко: Няма гражданска война в Украйна, има окупирана територия
  • Драматично видео показва как се нарушава примирието в Украйна
  • Ройтерс: Русия разполага тежка военна мощ на границата с Украйна
  • САЩ дадоха нови кредитни гаранции на Украйна
  • Президентът на Украйна подписа спорни закони за десъветизация на страната