Русия предупреди за „кървав хаос” в Сирия, ако посредничеството за постигане на мир на международния посредник Лахдар Брахими не доведе до край на продължаващия 21 месеца конфликт, в който загинаха над 45 000 души, предаде АФП.

Външният министър Сергей Лавров каза, че САЩ и другите заинтересовани страни трябва да удвоят усилията си, за да стигнат до политическо решение на кръвопролитията.

„Алтернативата на мирното решение е кървавият хаос. Колкото по-дълго продължава, толкова по-голям ще е – и най-лошото е за всички”, каза Лавров. Коментарът му последва след среща с високопоставена сирийска делегация, водена от заместник-външния министър Фейсал Мукдад.

Русия остава най-важният международен съюзник на Сирия и е една от малкото държави с неограничен достъп до президента Башар Асад.

По-рано днес международният пратеник за Сирия Лахдар Брахими призова да се сформира преходно правителство с пълни правомощия преди провеждането на избори за слагане край на продължаващия конфликт в страната.

"Трябва да се сформира правителство с пълни правомощия, което да управлява в преходния период. Този преходен период ще приключи с изборите", каза на пресконференция в Дамаск специалният пратеник на ООН и Арабската лига за Сирия.