Русия изпитва огромно недоумение, че участник в президентските избори в Украйна и бивш премиер на страната, каквато е Юлия Тимошенко, пребивава в затвора. Това заяви Дмитрий Медведев по време на заседание на Съвет за развитие на гражданското общество и правата на човека.

"Преследването на политическите противници е абсолютно неприемливо, това хвърля сянка и върху самата държава, ако става дума за Украйна, и върху тези, които вземат такива решения", подчерта руският президент.

Медведев обясни, че може да ненавиждаш политическия си противник и да говориш каквото искаш в полемиката си с него. Но когато на подсъдимата скамейка сядат кандидат-президенти и преки политически противници, това предизвиква "огромно недоумение", даже и на фона на руските и съветските "богати тоталитарни традиции", каза президентът на Русия.

Съд в Харков отложи за 21 май ново дело срещу излежаващата седемгодишна присъда Юлия Тимошенко по обвинение в укриване на данъци. Бившият премиер на страната отказа да се яви в съда, като се позова на тежкото си здравословно състояние.

Според решението Юлия Тимошенко в момента не е способна да участва в съдебни дела заради здравословни причини, а защитата препоръча лечение в чужбина. Тя отказва да бъде лекувана от украински лекари от страх, че ще бъде заразена, или отровена.

В момента 51-годишната Тимошенко излежава седемгодишна присъда за злоупотреба със служебно положение по времето, когато бе премиер. Обвиненията по новото дело - укриване на данъци и опит за измама, са свързани с дейността и през 90-те години на миналия век.

Тимошенко бе сред лидерите на "оранжевата революция" в Украйна през 2004 г., която провали първия опит на Виктор Янукович да бъде избран за президент.

Близките на бившия украински премиер продължават борбата за измъкването й от затвора. Дъщеря й Евгения се обърна за помощ към германското правителство.

"Спасете живота на майка ми, преди да е станало прекалено късно", пише 32-годишната Евгения в емоционален призив, публикуван във „Франкфуртер алгемайне цайтунг".