Русия заяви, че Западът разпространява лъжи относно причините за световната продоволствена криза, която според Москва е подклаждана от санкциите, наложени на Русия от САЩ и ЕС заради инвазията в Украйна, предаде „Ройтерс“.

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова каза пред журналисти в Москва, че е изключително разтревожена от постоянно повтарящите се западни изявления, че Русия е виновна за световната продоволствена криза. 

"Това е лъжа - подобни обвинения са пълни лъжи. Значи Западът може да доставя всички тези оръжия на Украйна, но поради някаква причина нищо не може да бъде изнесено от Украйна", заяви тя.

САЩ и страните членки на ЕС, които доставят оръжия на Украйна, обвиняват Русия, че е предизвикала продоволствена криза като е спряла украинския износ на зърно, който представлява около една десета от световния.

На 9 юни украинският президент Зеленски предупреди, че милиони хора биха могли да умрат от глад заради руската блокада на украинските черноморски пристанища, която по негови думи е докарала света "до ръба на ужасяваща продоволствена криза".

Русия и Украйна са два от най-важните производители на селскостопански стоки в света. Русия е най-големият износител на пшеница в света след ЕС, а Украйна е третият по големина в света износител на слънчогледово семе. И двете страни имат важна роля на пазарите за ечемик, царевица и рапица, а Русия е и един от най-големите износители на торове в света.

Захарова заяви, че западните санкции са запратили селскостопанските пазари към ръба на бездната, като са причинили нарушения в работата на платежните системи, доставките и застраховките, което е спряло голяма част от руския износ на храна и торове.

"Няма логика - от една страна, ЕС казва, че се създава заплаха за световната продоволствена сигурност, но в същото време те блокират пътищата за доставка на стоки към тях самите на собствения си континент", заяви Захарова.

По данни от ООН Еритрея, Армения, Монголия, Азербайджан, Грузия, Сомалия, Беларус, Турция, Мадагаскар, Ливан, Египет и Пакистан са разчитали на Русия или Украйна за над 70% от вноса си на пшеница през 2021 година. Монголия, Казахстан, Молдова, Сърбия, Хондурас и Гана са разчитали на Русия за 50% или повече от вноса си на торове за същата година, пише още "Ройтерс".