Русия е открила нов боен фронт с НАТО, като атакува смартфони на войници от Алианса, твърди в. „Уолстрийт джърнъл“, като се позова на западни военни източници.

Според изданието войници, офицери и правителствени представители от Организацията на Северноатлантическия договор твърдят, че Русия води кампания за проникване в смартфони на военния персонал. Целта според тях е придобиване на оперативна информация, оценка на числеността на формированията, а също и сплашване на потребителите на устройствата.

Характерът на кампанията свидетелства за координация на държавно ниво и няма съмнение, че тя е дело на Русия, казват източниците.

Снимка: iStock

По думите им в операцията се използват дронове с усъвършенствана апаратура за електронно наблюдение, която е почти недостъпна за цивилни лица.

Мишена на кампанията са служещите в батальоните на НАТО, разположени тази година в Полша и балтийските републики.

Сред атакуваните е подполковникът от армията на САЩ Кристофър Льорьо, поел през юли командването на натовската база в Полша. По думите му хакер с руски айпи адрес се опитал да пробие двойната защита на паролата за неговия смартфон, а телефоните и профилите във „Фейсбук“ на шестима от подчинените му също били хакнати.

Снимка: iStock

Разследване в Естония е установило, продължава „Уолстрийт джърнъл“, че с помощта на портативна телефонна антена руските служби са придобивали достъп до телефоните в района на военна база. При намесата се теглела или изтривала информация от личните мобилни устройства с цел тормоз или сплашване, казват западни представители.

Източник, близък до НАТО, разказал, че в Латвия към един американски войник, готвещ се за участие в спортна проява, са доближил човек, който между другото споменал детайли за личния му живот и информация за негови роднини. Подобен случай имало и с американски войник, докато пътувал във влак в Полша. И двамата войници са убедени, че са имали работа с руски агент, пише „Уолстрийт джърнъл“.

Вестникът цитира Кийр Жил, сътрудник към програмата за Русия и Евразия към „Чатъм хаус“, според когото Русия винаги се е стремяла да атакува служители от НАТО с разузнавателни цели, но „подобна кампания за тормоз и сплашване няма прецеденти в последно време“.